Waarom een cursus leidinggeven volgen?

Waarom een cursus leidinggeven volgen?

Een team motiveren en coachen is een vak apart. Leidinggeven is dan ook niet voor iedereen weggelegd en zelfs bij mensen die aanleg hebben voor een leidinggevende functie weten vaak niet alles. Daarom kan het zeker geen kwaad om een cursus leidinggeven te volgen. Maar waarom zou je dat doen? In dit blog vertellen we daar meer over.

Leidinggeven is nooit hetzelfde

Een leidinggevende functie is nooit hetzelfde. Het ligt aan de structuur van de organisatie, aan het omvang van het team en jouw rol binnen het team op welke wijze je het beste leiding kunt geven. Een leidinggevende, zoals een teammanager van een verkoopafdeling is een compleet andere leidinggevende rol dan als wanneer je projectmatig sturing geeft. De skill set is praktisch altijd wel hetzelfde, want als leidinggevende moet je kunnen luisteren, analyseren en moeilijke beslissingen durven te nemen. Het zijn competities die je al bezit of kunt leren. Met bijvoorbeeld een cursus leidinggeven.

Leren om de balans te zoeken met een cursus leidinggeven

Een cursus leidinggeven helpt je ook om de balans te zoeken. Leidinggevenden hebben vaak de neiging om nog altijd in de operatie actief te zijn terwijl je als leidinggevende juist het vertrouwen in het team moet hebben dat taken naar wens van het management worden uitgevoerd. Als manager is het veel belangrijker om de processen binnen het team te monitoren en medewerkers te coachen om de gezamenlijk doelen te kunnen halen. De zogenaamde helikopterview helpt je om doelen te verwezenlijken, deadlines te halen en sturing te geven wanneer bepaalde projecten niet haalbaar zijn. Maar dat houdt niet dat je zelf moet bijspringen om het alsnog voor elkaar te boksen. De trainer van een voetbalclub rent immers ook het veld niet in als het team met 1-0 achter komt.

Niet meer laten leiden door de waan van de dag

Een leidinggevende rol houdt niet dat je rustig achterover kunt leunen. Integendeel! Er wordt van leidinggevenden verwacht dat zij alles weten over wat er zich binnen hun team afspeelt en dat er ook wordt meegedacht over strategische beslissingen en de bedrijfsvoering. De leidinggevende kan dus heel goed het filter tussen het management en de medewerker zijn. Daarnaast moet een leidinggevende zich bekommeren om het welzijn van zijn personeel en in staat zijn om het werk dat wordt verricht te analyseren. Met een cursus leidinggeven leer je hoe je hier de tijd voor neemt en dat je jezelf niet meer laat leiden door de waan van de dag.

Zelfreflectie met een cursus leidinggeven

De belangrijkste reden om een cursus leidinggeven te volgen is om te toetsen of je een goede leidinggevende bent. Of dat je het in je hebt om een leidinggevende functie in te vullen. Je leert over de verschillende leiderschapsstijlen die er zijn en hoe je deze in de praktijk kunt toepassen. Zo leer je niet alleen jezelf kennen, maar je leert ook om een effectievere leidinggevende te worden. Waar zowel jij als je werkgever en je teamleden profijt van hebben.

Reacties zijn gesloten.